Ce este AWB şi cum se foloseşte în curierat

AWB-ul reprezintă coloana vertebrală a serviciilor de curierat, servind drept etichetă de identificare esențială pentru coletele sau mărfurile expediate. Acest document furnizează informații cruciale despre expeditori, destinatari, conținutul și condițiile de transport, oferind o perspectivă detaliată asupra călătoriei fiecărui colet. În acest articol, explorăm ce este AWB-ul, utilitatea lui și importanța de a cunoaște numărul său unic pentru a asigura o gestionare eficientă și sigură a expedierilor.

Ce este AWB-ul şi cum îl afli

AWB este prescurtarea din limba engleză pentru “Air Waybill”. Este un document utilizat în transportul aerian şi în curierat pentru a urmări și identifica coletele sau mărfurile expediate. 

Un AWB conține o serie de informații esențiale pentru a identifica și gestiona expedierea coletului sau mărfurilor prin curierat. Iată câteva dintre informațiile obișnuite incluse într-un AWB:

 • Detalii expeditor și destinatar: numele și adresa expeditorului (persoana sau compania care trimite coletul), numele și adresa destinatarului (persoana sau compania care va primi coletul);
 • Descrierea mărfurilor: o listă a mărfurilor expediate, inclusiv cantitatea și descrierea acestora;
 • Greutatea și dimensiunile: greutatea totală a coletului sau a mărfurilor.
 • Condiții de transport: indicații speciale privind manipularea sau transportul mărfurilor (de exemplu, necesitatea unei manipulări speciale sau temperaturi controlate);
 • Valoarea mărfurilor: valoarea declarată a mărfurilor;
 • Rute și opriri: informații despre rutele prevăzute și eventualele opriri intermediare; 
 • Date de expediere și sosire: data și locul de expediere, data și locul de sosire prevăzute;
 • Numărul AWB: un număr unic asignat fiecărei expedieri, care poate fi utilizat pentru urmărirea stadiului coletului;
 • Semnături și ștampile: semnăturile și ștampilele relevante ale părților implicate în transportul mărfurilor;
 • Alte informații de identificare: alte detalii specifice expedierii sau cerințe speciale.

Aceste informații ajută la gestionarea și monitorizarea coletelor pe tot parcursul călătoriei lor, asigurându-se că sunt livrate în condiții bune și la destinația corectă. Este important ca expeditorii și destinatarii să fie familiari cu aceste informații și să le verifice atunci când urmăresc coletul lor.

Pentru a afla informații despre AWB-ul tău, ai nevoie de numărul AWB asignat expedierii tale. Acest număr este unic și poate fi folosit pentru a urmări stadiul expedierii tale în timp real pe site-ul sau platforma de urmărire a coletelor furnizate de compania de transport aerian sau curierat cu care lucrezi. Dacă ai primit un AWB, poți accesa site-ul companiei de transport și poţi introduce numărul AWB în funcția de urmărire pentru a afla stadiul și locația exactă a coletului tău.

De exemplu, pe website-ul Curiera, poţi afla direct statusul livrării tale, prin introducerea numărului AWB. 

Curier predând un colet
Persoană semnând pentru primirea unui colet de la curier

De ce este nevoie să cunoşti numărul de AWB şi cum poţi urmări coletul

Cunoașterea numărului AWB este importantă pentru că acesta servește ca un identificator unic pentru expedierea ta și permite urmărirea coletului în timp real. Urmărirea coletului prin numărul AWB oferă mai multe beneficii:

 • Localizarea și starea expedierii: Cu ajutorul numărului AWB, poți urmări exact locația coletului tău în timp real pe parcursul călătoriei sale. Acest lucru îți oferă informații despre stadiul expedierii și estimează momentul în care coletul tău va ajunge la destinație.
 • Gestionarea expedierii: Urmărirea AWB-ului facilitează gestionarea și monitorizarea întregului proces de transport. Poți verifica dacă expedierea respectă programul, dacă există eventuale întârzieri sau probleme în traseu și, în general, poți gestiona mai eficient logistica coletului tău.
 • Confirmarea livrării: Atunci când coletul ajunge la destinație, urmărirea AWB-ului poate servi ca o confirmare că a fost livrat cu succes. Poți vedea data și ora exactă a livrării și, în unele cazuri, chiar semnătura destinatarului.

Pentru a urmări coletul folosind numărul AWB, urmează acești pași:

 • Accesează site-ul companiei de transport: Intră pe site-ul companiei de transport sau al serviciului de curierat cu care ai expediat coletul.
 • Secțiunea de urmărire: Caută o secțiune dedicată urmăririi expedierilor pe site. Aceasta este, de obicei, denumită “Track & Trace” sau “Urmărire Expedieri”.
 • Introdu numărul AWB: Introdu numărul AWB în câmpul corespunzător și apasă butonul de urmărire. Informațiile despre stadiul coletului tău vor fi afișate.
 • Urmărește actualizările: Monitorizează actualizările privind stadiul coletului, precum locația curentă, istoricul traseului și orice alte informații relevante.

Prin urmărirea AWB-ului, te asiguri că ești informat în timp util despre situația coletului tău și poți interveni în cazul unor probleme sau întârzieri.

Rolul AWB-ului și ce să faci când întâmpini dificultăți în verificarea acestuia

Numărul AWB este de obicei furnizat de către compania de transport aerian sau de curierat și poate fi găsit în documentele tale de expediere sau pe chitanța primită la momentul predării coletului. Iată câteva modalități comune de a afla numărul AWB:

 • Chitanța de expediere: Dacă ai predat coletul la un birou al companiei de transport sau al curieratului, ar trebui să primești o chitanță care conține informații despre expediere, inclusiv numărul AWB.
 • Confirmarea prin e-mail: Dacă ai plasat o comandă online sau ai stabilit expedierea printr-un serviciu de curierat, verifică e-mailurile primite de la compania de transport. Informațiile despre AWB pot fi incluse în confirmarea expedierii.
 • Contul online: Dacă ai un cont pe site-ul companiei de transport sau al serviciului de curierat, autentifică-te și verifică secțiunea de istoric sau de urmărire a expedierilor. Numărul AWB ar trebui să fie afișat acolo.
 • Formularul de expediere: Dacă ai completat un formular de expediere, cum ar fi un formular de expediere pre-tipărit, numărul AWB poate fi tipărit pe acest formular.
 • Factura sau documente asociate: Numărul AWB poate fi menționat și pe factura asociată expedierii tale.
 • Contactarea companiei de transport: Dacă nu poți găsi numărul AWB în documentele tale, poți suna sau contacta serviciul clienți al companiei de transport sau al serviciului de curierat și furniza alte detalii pentru a obține informații despre expediere, inclusiv numărul AWB.

Este important să păstrezi numărul AWB în siguranță pentru a putea urmări stadiul expedierii și pentru a rezolva eventuale probleme legate de livrare.

În concluzie, AWB-ul nu este doar un simplu document, ci o cheie esențială pentru o experiență de curierat transparentă și eficientă. Cunoașterea numărului AWB și capacitatea de a urmări coletul asigură nu doar localizarea precisă a acestuia, ci și posibilitatea de a gestiona în mod proactiv eventualele întârzieri sau probleme întâmpinate pe traseu.

În lumea modernă a comerțului electronic și a logisticilor complexe, AWB-ul devine un instrument indispensabil pentru expeditori și destinatari, garantând că mărfurile ajung în condiții optime la destinație.

Cauţi servicii de curierat prietenoase? Alege Curiera!

Dacă vrei să livrezi colete folosind servicii de curierat prietenoase cu natura, alege serviciile Curiera. Livrăm în toată ţara şi în străinătate, iar în Bucureşti livrăm 100% electric, pentru a păstra aerul curat.

Images by Drazen Zigic on Freepik

Leave a Comment