Ce trebuie să scrii pe un colet: sfaturi pentru expediere

Expedierea unui colet poate părea simplă, dar pentru a te asigura că acesta ajunge la destinație fără probleme și la timp, este esențial să incluzi toate informațiile relevante și necesare pe eticheta acestuia. Fie că expediezi un pachet în interiorul țării sau internațional, atenția la detalii în completarea adresei, adăugarea informațiilor de contact și utilizarea etichetelor corespunzătoare poate face diferența între o livrare reușită și una problematică. În acest articol, vei găsi toate sfaturile necesare pentru a pregăti corect un colet pentru expediere, asigurându-te că fiecare pachet ajunge în condiții optime la destinatar.

Ce este nevoie să scrii pe un colet pentru a fi expediat prin firma de curierat

Dacă vrei să trimiți colete prin firmele de curierat, este important să incluzi toate informațiile relevante și necesare pentru ca fiecare colet să fie livrat cu succes către destinatar. Iată mai jos care sunt informațiile care este nevoie să fie incluse pe fiecare colet pe care vrei să-l trimiți:

AWB

Unul dintre cele mai importante aspecte din serviciile de curierat este AWB-ul, care servește

drept etichetă de identificare esențială pentru coletele sau mărfurile expediate. Acest document furnizează informații cruciale despre expeditori, destinatari, conținutul și condițiile de transport, oferind o perspectivă detaliată asupra călătoriei fiecărui colet.

Pentru a putea trimite un colet prin curier, este important ca acesta să aibă un AWB, indiferent care este compania de curierat cu care colaborezi. 

AWB-ul trebuie completat cu următoarele date:

Date despre destinatar

În primul rând, este necesar ca firma de curierat să știe care este destinatarul coletului – către cine va fi livrat acesta. Adresa destinatarului trebuie să fie completă și corectă pentru a evita confuziile și întârzierile. Asigură-te că include următoarele elemente:

 • Numele complet: Scrie numele complet al destinatarului pentru a evita livrările greșite.
 • Strada și numărul: Include numărul clădirii, strada, și, dacă este cazul, apartamentul sau etajul.
 • Orașul: Indică clar orașul de destinație.
 • Codul poștal: Acesta este crucial pentru sortarea și livrarea corectă.
 • Țara: În special pentru expedierile internaționale, țara trebuie specificată clar.

Date despre expeditor

În cazul în care pachetul trebuie returnat, adresa expeditorului este esențială. De aceea, asigură-te că pe fiecare colet incluzi, despre expeditor:

 • Numele complet: Numele tău complet.
 • Strada și numărul: Adresa ta completă.
 • Orașul și Codul poștal: Asigură-te că acestea sunt corecte.
 • Țara: Dacă expediezi internațional, adaugă și țara.

Informații de contact

Adăugarea unui număr de telefon și/sau a unei adrese de e-mail atât pentru destinatar, cât și pentru expeditor, poate facilita comunicarea în caz de probleme. Aceste informații pot fi salvatoare dacă curierul are nevoie de clarificări.

Fragilitate și alte instrucțiuni speciale

Dacă pachetul conține articole fragile sau care necesită manipulare specială, adaugă etichete adecvate:

 • „Fragil”: Pentru articole care se pot sparge ușor.
 • „Acest cap în sus”: Pentru a indica poziția corectă a coletului.
 • „Manipulați cu grijă”: Pentru a avertiza manipularea atentă.

Alte sfaturi pentru pregătirea coletului de expediere

Pentru a evita situațiile în care coletul îți este returnat pentru că nu are toate informațiile necesare menționate, asigură-te că pregătești totul dinainte. Ține cont de câteva aspecte importante în pregătirea coletelor și vei putea prevedea orice situații neprevăzute pot apărea. 

Iată mai jos câteva recomandări pentru pregătirea coletului pentru expediere: 

 • Alege un ambalaj adecvat: Folosește cutii rezistente și materiale de ambalare adecvate pentru a proteja conținutul coletului în timpul transportului. De asemenea, poți folosi folie de protecție dacă este necesar să protejezi anumite produse. 
 • Menționează greutatea și dimensiunile: Scrie pe colet greutatea și dimensiunile coletului, dacă acestea sunt cerute de serviciul de curierat. Aceste informații ajută la calcularea costului și la manipularea corectă.
 • Notează numărul de urmărire: Notează numărul de urmărire și oferă-l destinatarului pentru a permite urmărirea coletului în timp real. 
 • Documente atașate: Atașează documente necesare, cum ar fi facturi comerciale sau declarații vamale, pentru coletele internaționale.
 • Ia în calcul să îți asiguri coletele: Pentru colete de valoare, consideră să achiziționezi asigurare de transport pentru a proteja împotriva pierderii sau deteriorării.
 • Verifică adresa: Verifică de două ori adresele pentru a evita erori și pentru a te asigura că coletul ajunge la destinația corectă.
 • Folosește etichete rezistente la apă: Folosește etichete și markere rezistente la apă pentru a te asigura că informațiile rămân lizibile chiar și în condiții de umiditate.
 • Selectarea serviciului potrivit: Alege serviciul de curierat potrivit în funcție de urgența livrării, greutatea și dimensiunile coletului și destinația finală.

Expedierea corectă a unui colet necesită atenție și precizie în completarea detaliilor esențiale. De la adresa corectă a destinatarului și a expeditorului, până la utilizarea etichetelor adecvate și includerea informațiilor de contact, fiecare pas este important pentru a asigura o livrare fără probleme. 

De asemenea, un aspect foarte important este compania de curierat cu care lucrezi. Dacă vrei servicii prompte, prietenoase, dar și cu impact pentru mediul înconjurător, alege să colaborezi cu noi. Curiera oferă servicii avantajoase, iar în București și Ilfov livrăm 100% electric. Descoperă serviciile noastre și contactează-ne pentru o ofertă personalizată.

Image by freepik

Leave a Comment