Ghid de expediere colet: ce să faci şi ce să eviţi

Atunci când vrei să trimiţi cuiva un colet, fie că este vorba despre un cadou surpriză pentru un prieten drag sau vrei să-ţi lansezi o afacere cu livrări, este important să ţii cont de câteva aspecte importante. De aceea, ţi-am pregătit un ghid de expediere pentru colete, care să te ajute de fiecare dată când ai de ambalat şi de trimis ceva.

Cum pregăteşti un colet pentru expediere

Atunci când vine vorba de expedierea unui colet, pregătirea acestuia joacă un rol crucial în asigurarea că va ajunge la destinație în condiții optime. Iată câțiva pași esențiali pentru pregătirea coletului tău:

1. Selectează și pregătește materialele de ambalare:

Alege o cutie sau un ambalaj potrivit pentru obiectele pe care le trimiți. Asigură-te că ambalajul este rezistent și corespunde dimensiunilor și greutății obiectelor. Utilizează materiale de ambalare, cum ar fi bule de aer, hârtie de învelit sau spumă, pentru a proteja obiectele împotriva deteriorării în timpul transportului.

2. Ambalează obiectele în mod corespunzător:

Plasează obiectele în cutie cu atenție și asigură-te că sunt bine fixate. Pentru obiectele fragile, folosește materiale de protecție suplimentare în jurul acestora. Evită spațiile goale care ar putea permite mișcarea obiectelor în interiorul coletului.

Pentru a te asigura că ambalezi în mod corespunzător coletele, verifică şi modalităţile de ambalare indicate de noi, la Curiera

3. Etichetează coletul corect:

Aplică o etichetă clară și completă pe colet. Include toate informațiile necesare, precum adresa de expediere și cea de destinație, numărul de telefon și orice instrucțiuni speciale de livrare. Verifică cu atenție datele pentru a evita erorile în adresă și pentru a asigura o livrare corectă. Dacă firma de curierat cu care lucrezi se ocupă de aceste aspecte, asigură-te că are toate informaţiile necesare corecte.

4. Alege serviciul de expediere potrivit:

Investighează diferitele servicii de expediere disponibile și alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Ia în considerare tarifele, timpul de tranzit, asigurările oferite și recenziile serviciului pentru a lua o decizie informată. La noi, la Curiera, fiecare colet ajunge în siguranţă şi în cel mai scurt timp la destinaţie, folosind 100% maşini electrice, pentru un aer mai curat în Bucureşti. De asemenea, avem şi serviciul de livrări între 18:00 şi 22:00.

5. Pregătește documentele necesare:

Dacă expediezi coletul către o destinație internațională, asigură-te că ai toate documentele necesare pregătite. Acest lucru poate include AWB-ul și orice alte hârtii cerute de serviciul de expediere sau de țara destinatarului. 

Dacă foloseşti serviciile Curiera, este bine de ştiut că noi folosim AWB-urile care se generează online prin aplicația noastră, se printează din sistem și se lipesc pe fiecare colet în parte cu un cod de bare care este scanat la fiecare punct: la preluare, la sortarea în depozit, când a ieșit în livrare.

Persoana ambaland un colet cu banda izolatoare

Tipuri de colete

Cu un serviciu de curierat, ai posibilitatea să trimiți diverse tipuri de colete, în funcție de nevoile tale. Iată câteva dintre tipurile comune de colete pe care le poți expedia cu un curier:

  • Colet standard: Acesta este tipul de colet obișnuit, potrivit pentru majoritatea trimiterilor. Coletul standard poate include o varietate de obiecte, de la produse cumpărate online până la cadouri sau documente.
  • Colet fragil: Pentru obiecte fragile, cum ar fi sticlărie, porțelan sau alte articole delicate, poți alege să trimiti un colet special marcat ca “fragil”. Aceste colete sunt tratate cu o atenție deosebită în timpul manipulării și transportului.
  • Plic-expres: Ideal pentru documente, hârtii sau obiecte plate, plicurile expres sunt potrivite pentru expedieri rapide și ușoare.
  • Colet voluminos: Atunci când trimiți obiecte mari sau voluminoase, cum ar fi echipamente electrice, haine groase sau jucării mari, poți opta pentru un colet voluminos. Asigură-te că serviciul de curierat ales acceptă dimensiunile coletului tău.
  • Colet greu: Pentru obiecte foarte grele, cum ar fi cărți, echipamente sportive sau altele asemenea, poți alege un serviciu de curierat care acceptă colete grele.
  • Colet cu livrare urgentă: Dacă ai nevoie ca coletul să ajungă cât mai rapid la destinație, poți opta pentru un serviciu de curierat cu livrare urgentă sau expres.
  • Colet internațional: Pentru expedieri către destinații internaționale, poți utiliza servicii de curierat care oferă transport și livrare internațională.

Indiferent care este tipul de colete pe care vrei să îl livrezi, este important să te asiguri, împreună cu furnizorul tău de servicii de curierat, că respecţi reglementările pentru expedierea acestuia şi că îl pregăteşti corespunzător pentru livrare. La Curiera, livrăm colete de până la 31 de kg şi până la 1,5 metri (lungimea unei laturi).

Maini ambalând farfurii într-un colet fragil

5 greşeli de evitat în pregătirea unui colet pentru expediere

Expedierea coletelor poate fi o sarcină aparent simplă, dar există unele greșeli comune pe care ar trebui să le eviți pentru a asigura o livrare fără probleme și pentru a minimiza riscul de pierdere sau deteriorare a coletului. Iată cinci greșeli de evitat în expedierea unui colet:

1. Ambalare neglijentă sau inadecvată:

Greșeală: Neglijarea ambalării corespunzătoare sau folosirea unui ambalaj inadecvat poate duce la deteriorarea obiectelor în timpul transportului.

Soluție: Asigură-te că obiectele fragile sunt ambalate cu atenție folosind materiale de protecție, cum ar fi bule de aer sau hârtie de învelit. Utilizează o cutie rezistentă și fixează obiectele în interior pentru a preveni mișcările nedorite.

2. Informații incorecte pe etichetă:

Greșeală: O etichetă cu informații incorecte, cum ar fi adresa greșită sau numărul de telefon incorect, poate duce la direcționarea coletului către o destinație greșită.

Soluție: Verifică cu atenție toate informațiile de pe etichetă înainte de a trimite coletul. Asigură-te că adresa de expediere și cea de destinație sunt corecte și complete.

3. Neglijarea asigurării:

Greșeală: Neglijarea asigurării coletului poate duce la pierderea financiară în caz de deteriorare sau pierdere a coletului în timpul transportului.

Soluție: Pentru obiectele de valoare, consideră să asiguri coletul. Acest lucru oferă o protecție financiară în caz de evenimente neașteptate.

4. Întârzierea în expediere colet:

Greșeală: Expedierea coletului prea târziu poate duce la întârzieri în livrare și poate afecta planurile destinatarului.

Soluție: Programează expedierea coletului cu suficient timp înainte de data limită pentru a evita orice întârzieri neașteptate. Ține cont de timpii de tranzit estimativi oferiți de serviciul de expediere.

5. Neglijarea instrucțiunilor speciale la expediere colet:

Greșeală: Ignorarea instrucțiunilor speciale de livrare poate duce la probleme în predarea coletului la destinație.

Soluție: Dacă coletul necesită instrucțiuni speciale de livrare, asigură-te că acestea sunt clare pe etichetă și comunicate serviciului de expediere. Acest lucru poate include detalii despre locul de livrare sau orice cerințe specifice ale destinatarului.

Prin evitarea acestor greșeli și acordând atenție detaliilor, poți contribui la asigurarea unei experiențe de expediere fără probleme și la garantarea că coletul tău ajunge la destinație în condiții optime.

Ai nevoie de servicii de livrare prietenoase?

Apelează cu încredere la Curiera. Serviciile noastre sunt rapide, accesibile şi prietenoase cu mediul înconjurător. Descoperă aici cum funcţionează serviciile noastre şi alege-le pe cele mai potrivite pentru tine. 

Image by Freepik

 

Leave a Comment