Opţiunea de urmărire colet: când este utilă şi cum să o foloseşti

Există numeroase situații în care vrei să expediezi sau ai de primit un colet. În aceste cazuri, ai, de multe ori, opțiunea de a urmări coletul respectiv. Acest lucru te poate ajuta să știi care este stadiul coletelor tale și cel al livrării comenzii. Descoperă din articolul nostru ce presupune opțiunea de urmărire a coletului, dar și când este aceasta utilă și cum să o folosești.

Ce înseamnă opțiunea de urmărire colet

Opțiunea de urmărire a coletului este un serviciu oferit de companiile de curierat care permite clienților să-și monitorizeze expedierile pe tot parcursul livrării. Atunci când trimiți un colet și selectezi această opțiune, vei primi un număr de urmărire unic asociat cu coletul tău. Acest număr îți permite să verifici statusul și poziția coletului în timp real, de obicei prin intermediul unei aplicații web sau a unei platforme online.

Astfel, prin opțiunea de urmărire a coletului, poți:

 • Urmări poziția coletului: Poți vedea unde se află coletul tău în timp real pe parcursul traseului său de livrare.
 • Vedea starea livrării: Vei putea să vezi dacă coletul a fost livrat, este în curs de livrare sau există întârzieri.
 • Afla estimări de livrare: Unele servicii oferă estimări actualizate cu privire la momentul în care se așteaptă ca coletul să fie livrat.
 • Primi confirmare de primire: Ai putea fi notificat atunci când coletul a fost livrat cu succes.

Această opțiune este utilă pentru clienți pentru a avea o mai mare transparență și control asupra livrării. Poate fi folosită și pentru a oferi o dovadă înregistrată că livrarea a avut loc, ceea ce este util în cazul unor dispute sau reclamații legate de livrare.

Când este utilă opțiunea de urmărire a coletului

Opțiunea de urmărire a coletului este utilă în mai multe situații, oferind beneficii atât pentru expeditori, cât și pentru destinatari. Iată când este utilă această opțiune:

Pentru expeditori:

Dacă ești cel care trimite un colet, există mai multe situații în care este necesară urmărirea coletului. Iată câteva dintre acestea, mai jos:

 • Confirmarea livrării: Dacă ești cel care trimite coletul, opțiunea de urmărire îți oferă o modalitate de a confirma că a fost livrat cu succes destinatarului.
 • Monitorizarea coletului: Poți urmări exact unde se află coletul pe parcursul livrării. Acest lucru îți permite să răspunzi la întrebările clienților legate de statusul coletului.
 • Gestionarea situațiilor de urgență: Dacă există o întârziere sau o problemă în traseul de livrare, poți interveni mai repede pentru a rezolva situația.
 • Asigurarea transparenței: Opțiunea de urmărire oferă o transparență mai mare și o încredere crescută din partea clienților, ceea ce poate îmbunătăți experiența lor.

Pentru destinatari:

Dacă primești un colet care are opțiunea de urmărire livrare, există mai multe situații în care aceasta poate fi utilă pentru tine:

 • Planificare: Când știi exact când va sosi coletul, poți planifica mai bine să fii acasă pentru a-l primi sau să te organizezi în consecință.
 • Siguranță: Urmărirea coletului îți oferă o siguranță suplimentară, știind că poți vedea unde se află coletul tău și că poți fi alertat/ă când este livrat.
 • Monitorizarea livrării: Dacă ești îngrijorat/ă de livrarea unui colet important, poți urmări fiecare pas al procesului pentru a te asigura că totul decurge conform planului.
 • Rezolvarea problemelor: În cazul în care apare o întârziere sau o problemă, poți interveni rapid pentru a lua măsuri sau pentru a contacta firma de curierat.
 • Confirmarea primirii: Opțiunea de urmărire poate fi folosită ca dovadă că ai primit coletul, utilă în situații în care este necesară o confirmare oficială.

Situații specifice:

Există numeroase situații specifice în care opțiunea de urmărire a coletului este utilă:

 • Colete scumpe sau valoroase: Dacă coletul conține obiecte valoroase, opțiunea de urmărire poate oferi o liniște suplimentară.
 • Cadouri sau livrări speciale: Atunci când dorești să te asiguri că un cadou special ajunge la destinație în timp util și fără probleme.

În concluzie, opțiunea de urmărire a coletului este utilă atât pentru expeditori, cât și pentru destinatari, oferind o gamă largă de beneficii care includ transparență, siguranță, confirmare și posibilitatea de a interveni rapid în cazul unor probleme sau întârzieri.

Cum poți urmări coletele tale pe traseu

Pentru a urmări coletele pe traseu, trebuie să ai numărul de urmărire asociat cu fiecare colet. Acest număr îți este furnizat de către compania de curierat atunci când expediezi sau când ți se trimite un colet. Există câteva modalități comune prin care poți urmări coletele:

 • Site-ul companiei de curierat: Companiile de curierat au pagini web specifice unde poți introduce numărul de urmărire pentru a vizualiza statusul coletului. De exemplu, dacă trimiți colete prin Curiera, poți urmări stadiul coletelor direct pe website, după numărul AWB.
 • Aplicații mobile: Multe companii de curierat au aplicații mobile care îți permit să urmărești coletele. Descarcă aplicația corespunzătoare, introdu numărul de urmărire și vei putea vedea informații în timp real despre coletul tău.
 • Alerte și notificări: Unele companii îți trimit notificări prin e-mail sau SMS cu actualizări despre statusul coletului. Verifică e-mailurile sau mesajele pe care le-ai primit după ce ai expediat coletul. 
 • Servicii de mesagerie: Unele companii de curierat permit urmărirea coletelor prin intermediul serviciilor de mesagerie, cum ar fi WhatsApp sau Facebook Messenger. Introdu numărul de urmărire în conversația cu aceste servicii pentru a primi actualizări.

Cum găsești numărul de urmărire?

 • Dacă ești expeditorul: Dacă ai trimis coletul, vei găsi numărul de urmărire pe chitanța sau confirmarea de expediere pe care ți le-a furnizat compania de curierat.
 • Dacă ești destinatarul: Dacă cineva ți-a trimis un colet, îți va furniza și numărul de urmărire. Îl poți găsi și în e-mailurile sau mesajele primite, sau poți întreba expeditorul pentru numărul de urmărire.

Ce informații vei găsi?

Pentru fiecare livrare pe care vrei să o urmărești în website-ul curierului tău partener, vei găsi următoarele informații:

 • Statusul livrării: Vei vedea dacă coletul este în tranzit, a fost livrat sau are alte stări precum întârzieri.
 • Detalii despre traseu: Poți vedea unde se află coletul în timp real, inclusiv ora și locul fiecărei actualizări.
 • Estimări de livrare: Unele servicii oferă estimări actualizate cu privire la momentul în care se așteaptă ca coletul să fie livrat.

Pentru a te asigura că urmărești corect coletul, asigură-te că introduci corect numărul de urmărire. Este un șir alfanumeric unic asociat cu coletul tău.

Vrei un curier prietenos? Lucrează cu Curiera!

Dacă îți dorești un partener de servicii de curierat prietenos cu tine și cu mediul înconjurător, alege serviciile Curiera. Poți livra în toată țara, alături de noi, iar în București și Ilfov livrăm 100% electric. Oferim și opțiunea de a urmări coletele, direct din website. Descoperă mai multe despre serviciile noastre și alege să livrezi cu noi!

Leave a Comment