Trimiterea de colete peste hotare: ce trebuie să ştii când apelezi la un curier internaţional

Uneori, ai nevoie să trimiți pachete internațional – fie că ai rude sau prieteni care sunt în străinătate, fie că tu ești cel plecat și vrei să trimiți ceva celor dragi. În astfel de momente, este nevoie să apelezi la un curier internațional, pentru a livra coletele cu succes. 

Spre deosebire de livrările naționale, cele internaționale pot avea anumite particularități, pe care este bine să le cunoști atunci când ai de trimis un colet în străinătate. Descoperă din articolul nostru ce este livrarea internațională, care sunt pașii necesari pentru a livra internațional, dar și câteva sfaturi utile despre livrările internaționale. 

Ce este livrarea internaţională

Livrarea internațională în domeniul curieratului se referă la procesul de transport și livrare a pachetelor, coletelor sau mărfurilor dintr-o țară în alta. Acest proces implică intermediari care se ocupă de preluarea, sortarea, transportul și livrarea coletelor către destinatarii finali, indiferent de locația acestora în lume.

Pentru a efectua o livrare internațională, sunt necesare anumite documente și proceduri vamale în conformitate cu legislația fiecărei țări implicate. Astfel, în funcție de țările de origine și destinație, precum și de conținutul și valoarea coletelor, pot fi impuse taxe vamale, tarife de import/export și alte formalități administrative.

Curierii internaționali sunt specializați în gestionarea acestor procese și oferă servicii de urmărire a expedierilor, asigurând astfel că pachetele ajung la destinație în condiții optime și în timp util. Livrarea internațională este esențială pentru comerțul global și facilitarea schimburilor comerciale între diferite țări.

Care sunt paşii necesari pentru a livra internaţional

Procesul de livrare internațională implică mai mulți pași și poate varia în funcție de compania de curierat sau de serviciul poștal utilizat, precum și de țările implicate. În general, pașii implicați în livrarea internațională sunt următorii:

 • Ambalarea coletului: Ambalează coletul în mod corespunzător pentru a asigura protecția și siguranța conținutului pe parcursul transportului internațional. Asigură-te că respecți regulile și restricțiile privind dimensiunile și greutatea pachetului impuse de compania de curierat și de legile internaționale.
 • Completarea documentelor necesare: Înainte de expedierea coletului, va trebui să completezi și să furnizezi documentele necesare, cum ar fi factura de vânzare, declarația vamală și alte documente specifice țării de destinație. Aceste documente sunt esențiale pentru vămuire și importul pachetului în țara respectivă.
 • Selectarea serviciului de transport și opțiunilor de livrare: Alege opțiunile de transport și de livrare potrivite nevoilor tale, cum ar fi transportul aerian sau maritim, precum și serviciile de livrare standard sau expres, în funcție de rapiditatea dorită a livrării și de bugetul disponibil.
 • Urmărirea coletului: După expedierea coletului, urmărește-l folosind numărul de urmărire furnizat de compania de curierat pentru a monitoriza starea și progresul livrării pe parcursul traseului internațional.
 • Gestionarea procedurilor vamale: În timp ce coletul este în tranzit internațional, acesta poate fi supus procedurilor vamale în țara de destinație. Asigură-te că respecți toate cerințele vamale și că plătești taxele și tarifele aplicabile pentru a evita întârzierile sau problemele la vamă.
 • Primirea și confirmarea livrării: Odată ce coletul ajunge la destinație, este necesar să și confirmați că a fost livrat în condiții bune. Dacă este necesar, semnați confirmarea livrării sau furnizați alte informații solicitate de compania de curierat.

Prin urmare, acești pași vizează asigurarea unei livrări internaționale eficiente și fără probleme a coletelor sau corespondenței. Este important să colaborați cu un furnizor de servicii de încredere și să fiți pregătit să respectați toate cerințele și regulile aplicabile pentru livrarea internațională.

Paper airplanes on a colorful Europe map

Cât durează şi cât costă să livrezi un colet internaţional

Costurile și timpul necesar pentru livrarea internațională pot varia considerabil în funcție de mai mulți factori. Printre factorii principali în funcție de care poate varia durata și prețul livrării unui colet internațional, se numără:

 • Destinația și originea: Costurile și timpul de livrare vor fi influențate de distanța dintre țara de origine și cea de destinație. De exemplu, livrările către țări mai apropiate pot fi mai rapide și mai ieftine decât cele către țări mai îndepărtate.
 • Greutatea și dimensiunile coletului: Costurile de transport internațional pot crește în funcție de greutatea și dimensiunile coletului. Coletele mai mari sau mai grele pot necesita costuri de transport mai mari și pot afecta, de asemenea, timpul de livrare.
 • Tipul de serviciu: Serviciile de livrare internațională pot include opțiuni diferite, cum ar fi livrarea standard sau expres. Livrarea expres poate fi mai rapidă, dar și mai costisitoare decât livrarea standard.
 • Opțiunile de urmărire și asigurare: Diferite companii de curierat oferă opțiuni suplimentare, cum ar fi urmărirea pachetelor și asigurarea acestora. Aceste servicii suplimentare pot influența costurile totale și pot oferi mai multă siguranță și transparență în ceea ce privește livrarea.
 • Volumul de livrări: Companiile de curierat pot oferi reduceri pentru volume mari de livrări sau contracte pe termen lung. Aceste aranjamente pot reduce costurile de livrare pentru clienții care expediază în mod regulat colete internaționale.

În general, costurile și timpul de livrare pentru livrările internaționale pot fi obținute prin intermediul calculatoarelor de tarife online oferite de companiile de curierat. Este recomandat să compari tarifele și opțiunile oferite de diferite companii pentru a găsi cea mai convenabilă și eficientă soluție de livrare pentru nevoile tale specifice. De asemenea, este important să iei în considerare aspecte precum siguranța, asigurarea și serviciile suplimentare atunci când iei decizia finală.

Sfaturi utile pentru livrarea unui colet la nivel internațional

Livrarea unui colet la nivel internațional poate fi un proces complex, dar cu câteva sfaturi utile, puteți face acest proces mai eficient și fără probleme. Iată câteva sfaturi importante:

Folosește un ambalaj adecvat: 

Asigură-te că pachetul este ambalat solid și corect. Utilizează materiale de ambalare rezistente și asigură-te că obiectele fragile sunt protejate corespunzător. Ambalajul adecvat este esențial pentru a preveni deteriorarea conținutului pe parcursul transportului internațional.

Completează corect documentele: 

Este important să completezi toate documentele necesare cu atenție și corectitudine. Aceste documente includ declarația vamală, factura de vânzare și alte documente specifice țării de destinație. Asigură-te că furnizezi toate informațiile necesare pentru a evita întârzierile la vamă sau alte probleme administrative.

Alege serviciul de livrare potrivit: 

Selectează un serviciu de livrare internațională care se potrivește nevoilor tale specifice. Ia în considerare aspecte precum costurile, timpul de livrare și serviciile suplimentare oferite de companiile de curierat. Alegerea unui serviciu de livrare de încredere este crucială pentru o livrare eficientă și sigură.

Urmărește coletul: 

Utilizează numărul de urmărire furnizat de compania de curierat pentru a monitoriza statusul coletului în timpul tranzitului internațional. Urmărirea coletului îți oferă transparență și îți permite să fii la curent cu progresul livrării. În plus, îți permite să anticipezi și să gestionezi eventualele probleme sau întârzieri.

Planifică expedierea în avans: 

Ia în considerare timpul necesar pentru livrarea internațională și planifică expedierea coletului în avans. Ia în considerare eventualele întârzieri sau formalități vamale și asigură-te că coletul ajunge la destinație în timp util.

Asigură coletul (opțional): 

Dacă conținutul coletului are o valoare însemnată, ia în considerare opțiunea de a asigura coletul pentru a te proteja împotriva pierderilor sau daunelor în timpul transportului.

Respectă regulile și restricțiile locale: 

Informează-te cu privire la regulile și restricțiile aplicabile în țara de destinație, cum ar fi restricțiile privind importul anumitor bunuri sau substanțe. Asigură-te că coletul respectă toate cerințele legale pentru a evita problemele la vamă sau confiscarea coletului.

Prin urmarea acestor sfaturi utile, poți asigura o livrare internațională eficientă și fără probleme a coletului tău.

Concluzii

Dacă vrei să livrezi colete în străinătate și ai în vedere utilizarea unui partener de încredere, alege serviciile Curiera. Tarifele noastre pentru livrări internaționale pornesc de la 7 euro (plus TVA). Clienții noștri ne recomandă pentru fiabilitate și promptitudine, iar echipa noastră se bucură să vă livreze servicii de calitate, cu deschidere și prietenie.

Image by Freepik

Leave a Comment