Livrări cu maşini electrice. Efectele lor asupra mediului

Odată cu avansul tehnologic, mașinile electrice au devenit o prezență semnificativă pe șoselele noastre, aducând cu ele promisiunea unui viitor mai verde și sustenabil. În contextul industriei de curierat, realizarea de livrări cu maşini electrice nu este doar o alegere responsabilă, ci și o mișcare strategică către eficiență și economie. În acest articol, explorăm avantajele și beneficiile pe care curieratul electric le aduce atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru eficiența afacerilor din industrie.

Livrări cu maşini electrice: avantaje şi beneficii

Maşinile electrice sunt şi vor fi pe un trend ascendent atât în piaţa generală a autovehiculelor, cât şi în serviciile pe bază de transport. În domeniul curieratului, utilizarea maşinilor electrice pentru livrări vine cu o serie importantă de avantaje, cum ar fi cele de mai jos:

Reducerea emisiilor de carbon

Unul dintre cele mai evidente avantaje ale mașinilor electrice în curierat este reducerea emisiilor de carbon. Vehiculele tradiționale alimentate cu combustibili fosili eliberează cantități semnificative de gaze cu efect de seră în atmosferă, contribuind la schimbările climatice. În schimb, mașinile electrice funcționează cu zero emisii la nivelul conductei de evacuare, reducând semnificativ amprenta de carbon a operațiunilor de livrare. Citeşte şi articolul nostru despre Ce poți face când ai de calculat amprenta de CO2 a unei flote.

Economii de costuri și eficiență energetică

De-a lungul timpului, mașinile electrice s-au dovedit a fi nu doar prietenoase cu mediul, ci și rentabile pentru afacerile din industria de curierat. Pe termen scurt, investiţia în maşini electrice implică un cost mai ridicat. Însă, pe termen lung, costurile de operare, precum cele legate de combustibil și întreținere, sunt semnificativ mai reduse pentru mașinile electrice în comparație cu vehiculele tradiționale cu motoare pe bază de combustibili fosili. În plus, eficiența energetică sporită a mașinilor electrice duce la economii pe termen lung, contribuind astfel la durabilitatea financiară a afacerilor de curierat. 

Îmbunătățirea calității aerului urban

Realizarea de livrări cu maşini electrice nu numai că reduce emisiile de carbon, dar și ameliorează calitatea aerului în mediul urban. Fără a emite poluanți nocivi în atmosferă, aceste vehicule contribuie la reducerea nivelurilor de poluare a aerului, având un impact direct asupra sănătății populației. Pentru zonele urbane aglomerate, unde calitatea aerului este o preocupare majoră, trecerea la mașini electrice în industria de curierat poate aduce beneficii semnificative în ceea ce privește sănătatea publică.

Reducerea poluării fonice

În plus față de beneficiile ecologice, mașinile electrice în curierat contribuie și la reducerea zgomotului ambiental produs de trafic. Motoarele electrice funcționează mai silențios decât cele cu combustibili fosili, oferind astfel un mediu urban mai liniștit și mai plăcut pentru locuitori. Această reducere a poluării fonice poate avea un impact pozitiv asupra calității vieții în comunitățile în care sunt utilizate mașinile electrice pentru livrări.

Inovații tehnologice și sisteme inteligente

O altă caracteristică a mașinilor electrice în curierat este capacitatea lor de a integra tehnologii avansate și sisteme inteligente de management al flotelor. Aceste inovații permit optimizarea rutelor de livrare, reducerea timpii de așteptare și îmbunătățirea generală a eficienței operaționale. Prin implementarea acestor tehnologii, afacerile de curierat pot reduce nu doar impactul asupra mediului, ci și costurile asociate cu livrările.

Astfel, maşinile electrice în curierat nu contribuie numai la reducerea poluării şi la un aer mai curat, ci au numeroase avantaje şi beneficii. 

Curieratul electric – impactul asupra mediului 

Un studiu McKinsey arată cum creșterea numărului de vehicule electrice nu va genera creșteri semnificative în cererea de energie până în 2030; în schimb, aceasta adaugă aproximativ 1 la sută la totalul cererii de energie electrică. Acest procent poate creşte până la 4% în 2050. 

Aşadar, chiar dacă numărul total de maşini electrice este în creştere, aceasta este sustenabilă pe termen mediu şi lung din punct de vedere al consumului de energie electrică.

În acelaşi timp, raportul World Energy Outlook 2023 arată cum cererea totală de energie va creşte în continuare, cu 0,7% până în 2030. Cu toate acestea, producerea şi utilizarea energiei verzi va fi şi ea în creştere, aşa cum arată şi graficul de mai jos, extras din acelaşi raport:

World Energy Report - Estimarea productiei de energie electrica in 2030 si 2050

Afacerile de curierat care fac livrări cu maşini electrice au, astfel, un impact considerabil asupra mediului. Reducerea poluării şi a emisiilor de dioxid de carbon, precum şi îmbunătăţirea calităţii aerului sunt aspecte importante pe care curieratul cu vehicule electrice le impactează în mod direct. Iar creşterea producţiei de curent electric nu face decât să susţină trecerea către energia verde.

Curiera – un business cu livrări 100% electrice în Bucureşti-Ilfov

Curiera promovează un mediu mai curat, efectuând livrările în Bucureşti cu flota 100% electrică. Această alegere a transformat modul în care pachetele sunt livrate. Vehiculele electrice aduc beneficii semnificative, inclusiv reducerea poluării fonice, costuri de întreținere mai mici și emisii zero. Prin utilizarea lor, Curiera oferă o experiență de livrare lină și fiabilă pentru clienți, în timp ce protejează mediul.

O dată cu evoluţia tehnologiei vehiculelor electrice, afacerile care operează utilizând astfel de autovehicule au diferite avantaje. De exemplu, Silvia Duţă, fondatoarea Curiera, remarcă despre acest aspect:

“Curiera va fi influenţată în mod pozitiv datorită următoarelor aspecte-cheie:

  • Mobilitate electrică: O tranziție către vehicule electrice poate oferi avantaje semnificative, inclusiv costuri mai mici pentru carburant, impact mai redus asupra mediului și imagine de marcă mai ecologică. Cu toate acestea, investițiile inițiale în vehicule electrice și infrastructură de încărcare pot reprezenta o provocare financiară pe termen scurt.
  • Tehnologii de urmărire și planificare: Utilizarea tehnologiilor avansate pentru urmărirea coletelor și optimizarea rutelor de livrare poate îmbunătăți semnificativ eficiența operațională. Sistemele de gestionare a flotei și aplicațiile mobile pentru șoferi pot contribui la o mai bună coordonare și comunicare.
  • Cererea crescută pentru livrare rapidă: Odată cu creșterea comerțului online, cererea pentru servicii de livrare rapidă a crescut semnificativ. O firmă de curierat electrică ar putea beneficia de această tendință, oferind soluții rapide și eficiente, dar va trebui să gestioneze și provocările legate de volumul mare de livrări.”

Alege un partener de curierat electric

De la reducerea poluării la livrări mai eficiente și la contribuția la dezvoltarea unei infrastructuri durabile, curieratul electric nu doar își asumă responsabilitatea față de mediu, ci și se poziționează ca o soluție inteligentă pentru întreprinderile care caută să își optimizeze operațiunile și să își consolideze imaginea de brand. În final, mașinile electrice nu doar livrează colete, ci deschid drumul către un viitor în care mobilitatea și mediul coexistă în armonie, iar industria de curierat joacă un rol esențial în această transformare pozitivă. 

Curiera este partenerul tău prietenos cu natura şi de încredere, de fiecare dată când vrei să livrezi colete în România şi în străinătate. Iar pentru Bucureşti şi Ilfov, flota noastră este 100% electrică. Vezi aici serviciile şi preţurile noastre. 

Photo by Andrew Coelho on Unsplash

Leave a Comment