Facem bine împreună (2023): interviu Ancuţa Iordănescu, Asociaţia Copii pentru Viitor

Pe lângă activitatea de curierat, ne bucurăm că ne putem implica activ pentru a face bine comunităţilor din jurul nostru. Ne implicăm anual, alături de Asociaţia Copii pentru Viitor, în diverse activităţi. În interviul de mai jos, discutăm cu Ancuţa Iordănescu, fondatoarea Asociaţiei Copii pentru Viitor, despre activităţile asociaţiei şi planurile sale de viitor. Sperăm ca acest interviu să te inspire şi, de ce nu, poate să îţi aducă câteva idei despre cum te poţi implica şi tu, pe viitor, pentru a face bine celor din jur. 

Bună, Ancuţa. Spune-ne câte ceva despre tine. Care este povestea ta şi de ce ai înfiinţat Asociaţia Copii pentru Viitor?

Sunt Ancuța, iubesc copiii și petrec mare parte din viață ajutând. Am înființat asociația în 2016, din dorința de a schimba, în bine, soarta copiilor cu care viaţa nu a fost așa generoasă. Am început cu pași mici – mâncare, fructe, iaurt, produse de igienă, în spitalele de copii din București. 

Apoi, am vizitat multe comunități marginalizate din jud. Ialomița (mediul rural), Hunedoara, Teleorman, Ilfov și am realizat că acești copii au nevoie de un ajutor constant, pe termen lung, în special pe partea de educație. Am dezvoltat programe de activare comunitară, și împreună cu voluntarii am reușit să ajutăm peste 500 de copii.

Ce face, concret, Asociaţia Copii pentru Viitor?

De peste 6 ani desfășurăm programe sociale (de ajutorare), educaționale și de activare comunitară, în mai multe comunități din țară. Toate programele sunt gândite împreună cu specialiști în asistență socială și educație, ca să răspundă cât mai eficient nevoilor copiilor şi sunt desfăşurate cu ajutorul partenerilor noştri. 

De 3 ani desfășurăm un program de activare comunitară, Prânzul Comunitar. Acesta reprezintă o iniţiativă care îmbină socializarea cu învățarea activă și cu reducerea risipei alimentare, fiind dedicat copiilor ce provin din medii sociale dezavantajate, dar și vârstnicilor ale căror venituri nu le permit o viață decentă.

În cadrul acţiunilor din programul Prânzul Comunitar împreună cu membrii comunităților locale, voluntarii asociației gătesc mese calde pentru copii și vârstnici, în timp ce alţi voluntari organizează diverse ateliere şi activităţi educaţionale pentru copiii prezenţi la eveniment.

Pentru că suntem preocupaţi de sănătatea Planetei, susţinem prin acţiunile noastre reducerea risipei alimentare, astfel că 70% din ingredientele folosite la pregătirea prânzurilor comunitare provin de la băncile de alimente şi de la producători locali.

Atelierele de dezvoltare personală, de creativitate, muzică, dans şi mişcare sunt activtăţi benefice pentru buna dezvoltare a copiilor. Deprinderea de a servi masa împreună, învăţarea regulilor de igienă dar şi de conduită, socializarea pozitivă, sunt valori care contribuie în mod semnificativ la pregătirea copiilor pentru viaţa de adult.

Luptăm împotriva abandonului școlar, astfel că, anual, sprijinim sute de copii să poată să meargă la școală pregătiți cu cele necesare – ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte. Pentru că este foarte important că acești copii să aibă parte de experiențe pozitive diverse, am organizat excursii – Dino Park, Palatul Parlamentului, obiective istorice și turistice din jud. Hunedoara (Castelul Corvinilor, Casa Vulcanilor, Rezervația de Zimbri din Hațeg, Parcul Național Retezat, stațiunile Parâng, Straja) cât și vizite tematice și vocaționale.

Am dezvoltat Centre Educaționale, unul din Simeria (de tip after school) în colaborare cu DAS Simeria, unde oferim gratuit, servicii educaționale – ore remediale, ateliere de dezvoltare personală, de creativitate, excursii, vizite la muzee și teatre, unui număr de 18 copii din comunitatea locală, din medii dezavantajate. 

Un alt centru este în București, la Sc.Gimnazială Nr.127, sector 5, unde, de 3 ani, lucrăm cu un grup de 30 de copii, cărora le oferim ateliere de dezvoltare personală prin tehnici teatrale, ateliere de orientare vocațională și antreprenorială, vizite tematice (studio Magic FM, TVR), ateliere de lectură, excursii, tabere.

Din luna iulie 2023 și până în februarie 2024 derulăm, că parteneri, alături de alte ONG-uri din Valea Jiului, un proiect intitulat Comunităţi Vibrante în Valea Jiului – proiect de activare comunitară prin cultură în 3 comunități marginalizate din Valea Jiului. Această zonă se confruntă în prezent cu grave probleme sociale, în urma închiderii minelor de cărbune și tranziția spre alt tip de activități economice. Abordarea proiectului valorifică diverse mijloace culturale (îmbinarea mai multor forme de artă) pentru a implica persoanele vulnerabile din aceste comunități în înțelegerea deficiențelor cu care se confruntă (cauze – manifestare – impact – soluții de contracarare și depășire). 

Prin acest proiect ne propunem să activăm numeroase pârghii de devoltare comunitară prin artă (educare, dezvoltare personală, implicare civică, exprimare artistică) pentru a revigora spațiile în care aceste comunități trăiesc și starea lor de spirit, din dorința de a îmbunătăți calitatea vieții lor și din ambiţia de a consolida integrarea lor în societate, prin folosirea elementelor locale de patrimoniu cultural. Proiectul este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania, prin FDSC.

În perioada confictului din Ucraina am derulat proiectul Ajutăm împreună – este un  proiect de susținere şi asistenţă umanitară a refugiaţilor ucraineni, veniți pe teritoriul ţării noastre.

Este important să acordăm sprijin persoanelor aflate în situaţii limită, aşa cum sunt refugiaţii din Ucraina, pentru a le uşura astfel procesul de readaptare si de depăşire a perioadelor critice.

Proiectul “Ajutăm împreună” este susţinut de HP INC Romania, OIM Romania şi Project Hope şi a avut ca beneficiari peste 1000 de refugiaţi din Ucraina (adulţi şi copii) din: Bucureşti, judetul Ilfov (Măgurele, 1 Decembrie), judeţul Ialomiţa (Slobozia), judeţul Vâlcea (Râmnicu Vâlcea, Bujoreni, Călimăneşti), judeţul Hunedoara (Haţeg, Orăştie, Hunedoara, Deva), judeţul Tulcea (Tulcea), judeţul Brăila (Brăila ), judeţul Galaţi (Galaţi).

În cadrul acestui program am sprijinit refugiaţii, începând cu luna martie 2022, prin:

  • asistenţă psihologică şi jurdică;
  • susţinere materială prin distribuirea de pachete cu produse alimentare de bază , produse de igienă, de curăţenie, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru adulţi şi copii, medicamente uzuale şi specifice, mobilier, electrocasnice, rechizite şcolare şi produse pentru copii pentru petrecerea timpului liber;
  • înfiinţarea unui Centru de Suport în Hunedoara, în parteneriat cu SPAS Hunedoara, unde refugiaţii beneficiază de suport, cursuri de limba engleză şi limba română, ateliere creative pentru copii, socializare, susţinere pentru găsirea unui loc de muncă;
  • înfiinţarea unui Centru Educaţional în Râmnicu Vâlcea, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Râmnicu Vâlcea, unde refugiaţii beneficiază de suport, cursuri de limba engleză şi limba română, ateliere creative pentru copii, socializare;
  • excursii şi alte modalităţi de pretrecere a timpului liber şi socializare pentru adulţi şi copii.

Lunar, uneori mai des, sprijinim copiii internaţi la spitalul Marie Curie din Bucureşti şi alţii, cu boli grave, cu alimente, medicamente, pampers, aleze, scaune rulante, mobilier adecvat, suport pentru accesul la diverse terapii – până acum peste 150 de copii au fost ajutaţi.

De asemenea, ne ocupăm de dotarea unor şcoli şi grădiniţe, cu materiale educaţionale, cărţi şi mobilier. Cu ajutorul donatorilor am dotat, cu mobilier și materiale educaționale Școala Gimnazială nr.127, Grădinițele din Bucu și Traianu, jud. Ialomița, Grădinița cu Program Normal din Petrăchioaia, jud. Ilfov, Grădinița din Copaciu, jud. Giurgiu, Școala și Grădinița din Rapolt, jud. Hunedoara, Centrul Educațional Sf. Fărină din Slobozia, Școala Gimnazială din Moțăței, jud. Dolj.

Care este echipa Asociaţiei?

Asociația are o echipă minunată și inimoasă, de oameni  foarte dedicați, oameni buni care iubesc ceea ce fac și fară de care, nici o activitate nu ar fi avut loc. Sunt foarte norocoasă că îi am alaturi – Cornelia Cucuruz, Bianca Covaci, Adrian Cojoc, Adrian Iordănescu, Amalia, Ana Tudose, Alina Axinte, Vali, Cristi Cucuruz – ei sunt voluntarii care, alături de alți colaboratori, pun în mișcare tot acest mecanism frumos.

Ce vă motivează?

Ne motivează faptul că producem o schimbare în bine, în jurul nostru, că lăsăm ceva bun în lume și că, prin exemplul nostru, și alții vor face la fel.

De ce aţi ales să colaboraţi cu Curiera?

Colaborarea cu Curiera a început întâmplător, acum 3 ani, când căutam cu disperare o modalitate de a trimite colete cu haine și alimente, pentru copiii din Sulina, am trimis un mesaj pe facebook și imediat am primit un telefon în care Silvia mi-a zis că vrea să ajute. De atunci, Curiera este prezentă în toate acţiunile pe care le întreprindem.

Cum a susţinut Curiera Asociaţia până în prezent şi cum vedeţi colaborarea cu Curiera?

Cu ajutorul neprețuit oferit de Curiera, am ajuns în comunități din toată țara, pentru a ajuta copii, familii în nevoie, spitale și centre de îngrijire (centrul de Îngrijire Persoane cu Dizabilități Petrila) – sute de colete cu îmbrăcăminte, rechizite, încaltaminte,  materiale – măști, halate, produse de igienă.

Anul trecut Curiera ne-a pus la dispoziție o Dacia Dokker, de care aveam maximă nevoie, pentru a putea prelua și transporta mai ușor donațiile către beneficiari, dar și pentru a transporta voluntarii  în comunitățile în care organizăm toate activitățile. 

Cel puțin 10 tone de produse au ajuns, cu ajutorul Curiera în comunități din toată țara – Jud. Hunedoara, Timiș, Ialomița, Sălaj, Tulcea, Teleorman, Vaslui.

Alături de Curiera am dezvoltat și dotat Centrul Educațional de la Sc.Gimnazială Nr.127 din sectorul 5 București, unde derulăm 2 programe educaționale – Merg la Liceu 2 (pentru elevii de gimanziu) și Incubator de Prichindei (ptr copii de școală primară). Toți copiii beneficiază de servicii educaționale gratuite, într-un spațiu amenajat special pentru activități non-formale. Toate activitățile vin să completeze educația formală, din școală.

Centrul Educațional din Simeria, unde 18 copii din comunitate beneficiază de sprijin pentru a nu abandona școala, este susținut tot cu ajutorul Curiera. Copiii iau parte, săptămânal, cu ore remediale, cursuri de lb. engleză, ateliere de creativitate, excursii la muzee, teatru, în natură. Îi sprijinim, de asemenea, cu îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, ghizodana, pachete cu alimente și produse de igiena pentru întreaga familie.

Estimăm un număr de peste 500 de persoane ajutate lunar, cu ajutorul Curiera.

Prin intermediul Curiera și a altor parteneri am dotat cu mobilier și materiale educaționale Școala Gimnazială nr.127, Grădinițele din Bucu și Traianu, jud. Ialomița, Grădinița cu Program Normal din Petrăchioaia, jud. Ilfov, Grădinița din Copaciu, jud. Giurgiu, Școala și Grădinița din Rapolt, jud. Hunedoara, Centrul Educațional Sf. Farina din Slobozia, Şcoala Gimnazială din Moțăței, jud. Dolj.

Care sunt planurile voastre de viitor?

Pentru 2024 ne propunem să continuăm programele educaționale deja existente, dar și să mergem spre alte comunități, unde să dezvoltăm Centre educaționale și proiecte de activare comunitară. Dorim să ne extindem rețeaua de colaboratori și voluntari, și să creștem echipa de implementare.

Vom fi alături de Asociaţia Copii pentru Viitor şi în 2024, susţinând activităţile acesteia. Sperăm ca acest lucru să te inspire şi pe tine să te implici în comunităţile din jurul vostru, pe lângă activitatea de zi cu zi.

Leave a Comment